Kleding opruimen volgens de KonMari methode

Kleding opruimen volgens de KonMari methode

Opruimen. De definitie van een haat-liefde relatie. Niemand vind het leuk om te doen, maar oh, wat houden we van het eindresultaat na een uitgebreide opruimsessie! Ook de kledingkast moet er af en toe aan geloven. Vergeten kledingstukken mogen eruit om ruimte te maken voor nieuwe exemplaren die binnen no-time ook weer vergeten worden (ja toch?) en de rommelstapel wordt weer netjes opgevouwen.

Gelukkig hebben we tegenwoordig de hulp van Marie Kondo, die via haar KonMari methode het leven een beetje makkelijker maakt voor ons. Ze verdeeld het opruimen in verschillende categorieën en we beginnen met – je raadt het al – kleding!

Kleding opruimen en uitzoeken

Volgens Marie’s methode beginnen we met alles op één hoop te gooien. Ja, je leest het goed – alles. Trek alle lades open en gooi de inhoud op bed. Stapels met spijkerbroeken, truien, t-shirts en ondergoed verzamelen zich op een stapel. Vergeet ook niet om alle kleding van de hangers te halen en deze bij de hoop te gooien.

Zodra alles daar ligt mag je een moment nemen om je diep te schamen.

Grapje, hoor. Maar serieus, als je wordt geconfronteerd met hoe veel kleren je eigenlijk hebt voel je wel een klein beetje schaamte voor alle keren dat je dramatisch hebt geroepen dat je niks hebt om aan te doen. Of voor al die dagen dat je de drang voelde om flink te gaan shoppen voor een nieuwe garderobe. Dus, kijk maar even goed naar al je bezit.

Kleding uitzoeken konmari

Spark Joy?

Nu is het tijd om alles stuk voor stuk uit te zoeken. Marie zegt hierbij dat je elk kledingstuk moet vastpakken. Voel je een spark van joy? Dan mag je dit kledingstuk houden, want het maakt iets in je los. Voel je niks? Dan is het tijd om dit stuk vaarwel te zeggen, nadat je het bedankt hebt voor het dragen.

Nou zijn we hier in het westen een beetje te nuchter voor deze laatste stap, denk ik zelf. Ik pak wel elk kledingstuk individueel vast, maar ik kijk meer naar hoe praktisch iets is dan dat ik een spark of joy probeer te voelen. Ik heb mijn weggegooide kleding ook niet bedankt.  Ja, ik ben een slecht persoon.

Maar goed, wat ik die dus toepas van de KonMari methode is het een voor een oppakken van elk kledingstuk en vervolgens besluiten of ik deze wil houden of niet. Ik pas hier zelf de gouden regel ‘meer dan een jaar niet gedragen – weg ermee!’ toe om te beslissen of ik iets weggooi.

Kleding verticaal opbergen

Als je alle kleding die je wilt houden gescheiden hebt van de stukken die weg mogen, is het tijd om alles op te vouwen en weer op te bergen.

Marie zegt dat kleding het beste verticaal in rijtjes opgeborgen kan worden, in plaats van horizontaal op stapels. Wanneer je stapelt kan je de onderste kledingstukken namelijk niet zien, waardoor ze makkelijk worden vergeten. Daarnaast maak je er makkelijk een rommeltje van wanneer je iets van onderop nodig hebt.

Marie leert ons een geweldige manier van opvouwen, waardoor je alle kleding staand kan opbergen. Zo is alles altijd in zicht, terwijl je alle bergruimte optimaal benut! Hier ben ik oprecht een grote fan van en ik vouw voortaan alles volgens deze methode op zodat ik het overzichtelijk kan opbergen!

Tevens heb ik bakjes in alle lades geplaatst zodat je de kleding makkelijker kan opbergen in verschillende compartimenten.

Kleding bakjes marie kondo

Kleding vouwen volgens de KonMari methode

Hoe vouw je de kleding dan op zodat je ze verticaal kan opbergen? Dat verschilt per kledingstuk. Ik heb kleding in categorieën ingedeeld en heb per categorie een filmpje gemaakt waarin je stap voor stap kan zien hoe je alles opvouwt en opbergt.

Bekijk hier de playlist met alle filmpjes:

Ga nu maar gauw aan de slag want zodra je klaar bent voelt het echt super fijn! En vergeet niet dat je alle kleding die uit de was komt via deze vouwmethode op te vouwen!

Volg:
Denise
Denise

Ik ben Denise en ik ben een 20-something jaar oude meid die gedachten omzet in digitale woorden. Ik ben een rasechte huismus en vind het heerlijk om in huis bezig te zijn, milieubewust te leven en op de hoogte te blijven van de laatste woontrends.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.